Koh Tao

Koh Tao eller Skilpaddeøya som den blir kalt er den nordligste og minste av en kjede på tre bebodde øyer i Samui-øygruppen.

Koh Tao Koh Tao

Den har et totalt areal på 21 kvadratkilometer. På sør og vestkysten finner man en del hvite sandstrender, nord og østkysten har et par mindre bukter med sandstrender men består hovedsakelig av store kampesteiner som står mellom vannet og skogene på øya.

Den eneste byen på øya, Mae Haad, er lokalisert på vestkysten. Der finner man et greit utvalg av internasjonale og thailandske restauranter, et postkontor, mulighet for tilgang på Internett, mindre supermarkeder og en håndfull dykkeoperatører og butikker der man kan kjøpe dykkerutstyr.

Dykking rundt Koh Tao
Dykkingen rundt Koh Tao er bland den beste i Thailandgulfen med nok variasjon i dykkesteder til at alle nivåer av dykkere bør bli fornøyd. Det er dype vrak (noen av de er kun egnet for tekniske dykkere) og store pinakler under vann dekket med ulike harde og mye koraller.

Disse dykkestedene blir stadig besøkt av store havgående fiskearter. Man finner også dykkesteder som går langs flotte korallrev, hvor man kan se mange ulike arter av koraller og et flott dyreliv, om man ønsker det. Det er også noen flotte snorklesteder som man kommer til om man snorkler ut fra stranden på øya Nang Yuan.

kart kohtao Koh Tao

      • Navn på dykkestedene på kartet:
      • 1. Chumphon Pinnacles
      • 2. Green Rock
      • 3. Nang Yuang – Northwest Bay
      • 4. Nang Yuang – Japanese Garden
      • 5. White Rock
      • 6. Hin Wong
      • 7. Ao Leuk
      • 8. Red Rock (Shark Island)

Hvordan komme dit
Med fly: Det er dessverre ikke noen flyplass på Koh Tao, om man ønsker å ta fly må man derfor reise til Koh Samui eller til Chumphon på fastlandet. Derfra tar man så båt videre til Koh Tao. Flytiden er rundt en time til Koh Samui fra Bangkok og Phuket, om man kommer med direktefly fra Singapore så er flytiden rundt to timer. Båtene fra Koh Samui og Chumhon er for det meste katamaraner som gjør et stopp på Koh Phangan før de når Koh Tao, reisetiden er rundt 2 timer.

Med buss: Skulle man foretrekke å ta buss er dette også mulig. Det går rimelige busser fra Khao San Road (området for ryggsekkturister i Bangkok) om kvelden slik at man ankommer Koh Tao påfølgende morgen. Pakkene man kjøper inkluderer som regel både bussturen og båtturen. Ønsker man en mer eksklusiv buss kan man ta VIP buss fra Bangkok eller Phuket til Chumpron by, havnen hvor båtene til Koh Tao går fra ligger rundt 30 minutter med lokal buss eller taxi fra selve byen.

Med tog: Man har også mulighet for å ta tog fra togstasjonen i Bangkok (Bangkok Hua Lumphon Togstasjon) daglig.

Hvor kan man spise
De fleste dykkeoperatørene driver også sine egne restauranter. Dersom den man har valgt å benyttet ikke skulle ha det så er man en kort spasertur unna nærmeste restaurant – og det er ikke bare thailandsk mat å oppdrive her. Føle man trang til internasjonale favoritter som indisk, meksikansk, italiensk eller noe annet så kan man besøke en av de mange restaurantene i Mae Haad eller på stranden Sairee.

Dykkefasiliteter
Mange dykkeoperatører skilter med gode meritter fra deres medlemskap i PADI, SSI eller andre organisasjoner som bedriver dykkeopplæring, noe de gjør med rette da standarden man finner rundt på øya er imponerende. De fleste dykkeoperatørene har egne overnattingsmuligheter, som man ofte kan bo i for en rimelig sum penger om man tar dykkeopplæring hos dem. De større dykkeoperatørene har også egne restauranter som nevnt tidligere, eller om de ikke skulle ha det er det nesten alltid en like ved. Det begynner også å bli mer vanlig at man kan benytte Internett hos sin dykkeoperatør.

Dykketurer
De aller fleste dykkeoperatørene har egne dykkerbåter. Noen av dykketurene inkluderer frukt og brus mens andre kun inkluderer drikkevann. Dersom været tillater det så besøkes dykkestedene to ganger daglig, en på morgenen og en til på ettermiddagen. Dagsturer til Sail Rock eller Samran Pinnacles har bare avgang om morgenen og inkluderer lunsj. Alle dykketurene tilbyr to dykk og inkluderer leie av utstyr.

Dykkerkurser

Dette er en flott plass å ta dykkerkurs på om man tenker økonomi. Fasilitetene er gode, overnattingsmulighetene er komfortable og man får som regel helt grei instruksjon om man passer på å velge den dykkeoperatøren man synes er best selv. Man kan få dykkerkurs gjennom treningsorganisasjonene PADI, SSI, BSAC og CMAS. Det er mulig å bli sertifisert på alle nivåer innen sportsdykking og teknisk dykking, inkludert dykkeinstruktør.

Sykehus
De nærmeste sykehusene og trykkamrene er lokalisert på Koh Samui. To sykehus på Koh Samui som kan nevnes er The Bangkok Samui Hospital (lokalisert like ved Chaweng stranden) og Samui International Hospital (lokalisert på Chaweng stranden). Selv om det ikke er noe sykehus på Koh Tao så er det et legekontor på Sairee stranden som samarbeider med Bangkok Samui Hospital. Legen er godt kjent med dykkeskader og konsulterer ofte eksperter i dykkemedisin på fastlandet.

Lenker til mer informasjon
Wikipedia informasjon – Koh Tao
Dykkeoperatører – Koh Tao