Dykking i Pattaya og omegnRundt 125 kilometer fra Bangkok finner man den etterhvert så kjente byen Pattaya. For ca 40 år siden var den en forholdsvis liten fiskerlandsby, men etter å ha blitt populær som rekreasjonssted blant de amerikanske styrkene under Vietnamkrigen vokste den raskt.

Den økte etterspørselen etter gjesterom ble møtt med bygging av flere gjestehus og det tok så ikke lang tid før hoteller og feriesteder stod ferdige. Lokale fiskere merket økt etterspørsel etter deres varer da de nye restaurantene hadde behov for fersk sjømat, de så også nye næringsmuligheter i å tilby fisketurer til turistene.

Noen år senere hadde Pattaya blitt forvandlet fra en fiskelandsby til det massive fornøyelsessenteret det er i dag. Ganske bokstavelig, uansett hva turistene ønsker seg dag eller natt, Pattaya har det!

Dykking rundt Pattaya

Den lokale dykkevirksomheten er konsentrert rundt to områder. Det ene området er treffende navngitt de Nære og Fjerne Øyene, og det andre området er en gruppe øyer som ligger 50 kilometer sørover og heter Samae San. Lokale dykkeoperatører benytter i hovedsak de Nære Øyene for dykketrening og i større grad for nattdykking. De Fjerne Øyene har bedre dykkeforhold og sikt i sjøen. Det er også noen gode vrakdykk i Pattaya.

dykking i Pattaya

Navnet på dykkestedene på kartet – Sportsdykking (røde prikker):
1. Koh Luam
2. HTMS Kut 731 – Wreck
3. HTMS Khram – Wreck
4. Koh Klung Baden – West Reef
5. Koh Man Wichai – East Reef
6. Koh Rin Bayi
7. Petchbury Bremen – Wreck
8. Hardeep (eller Suddhadip) Wreck
9. Koh Rong Khon
10. Shark Fin Rock
11. Koh Chuang
12. Koh Chan
13. Koh Chuang Bay

Hvordan komme dit
Det er mulig å reise til Pattaya ved hjelp buss, taxi og tog, det anbefales at man benytter seg av buss eller taxi og glemmer toget(det går for sent).

Med buss: Luftkondisjonerte busser har avgang fra den østlige bussterminalen Ekamai i Bangkok hver halvtime eller kommer du med fly er det også bussavganger i fra flyplassen. Turen tar drøye to timer fra Ekamai og ca halvannen time fra flyplassen. Det er flere bussterminaler og stoppesteder i Pattaya/Jomtien så si fra til busselskapet hvor du vil av.

Med taxi: Avtal på forhånd med for eksempel Vipreiser.no om du ikke ønsker noe stress på flyplassen. Eller så kan du evt avtale med hotellet som du bor på i Bangkok, priser vil typisk ligge på 1200-1500 Baht.

Hvor kan man spise
Majoriteten av hotellene i Pattaya har sine egne restauranter men da det er så mange gode uavhengige restauranter i byen så velger de fleste å spise utenfor hotellet. Lokalbefolkningen hevder at det er så mange gode restauranter at man kan spise på forskjellige restaurant hver dag gjennom hele året, og fortsatt vil det være mange man ikke har prøvd!

Utvalget av spisesteder er ekstremt omfattende. Alle de kjente hurtigmatkjedene er lokalisert på strandveien eller veien ovenfor om man ønsker slik mat. Liker man å spise godt men rimelig så er det en rekke pizzasteder, biffrestauranter, brasserier, bistroer og bakerier å velge mellom.

Det er et utall dyrere restauranter som tilbyr internasjonale matretter i toppklassen over hele byen, der kan man spise matretter med røtter fra svært mange land over hele verden. Når man enda er i Thailand så kan det være en god ide å prøve den thailandske maten. Den har ikke uten grunn blitt svært populær blant mange og lovprist av matkritikere. Man finner et lignende scenario når det kommer til matfronten på Jomtien.

Dykkefasiliteter
Alle dykkeoperatørene er lokalisert i Pattaya og Jomtien, og da det er mange å velge blant kan det være en god ide å sjekke flere om man skal ut og dykke. Man kan bestille dykketuren på alt fra små reservasjonskiosker på gata til dykkeoperatører med fem stjerner og undervisning på mange språk. Noen av de mer etablerte dykkeoperatørene har også et utvalg av dykkerutstyr for salg.

Dykketurer
Det er lagt opp daglige dykketurer hele uka igjennom, men de er spesielt populære i helgene. Så om man ønsker å dykke i helgen kan det være en fordel å bestille dykketuren noen dager i forkant.

Dykketurene er for det meste en affære som tar hele dagen da man reiser ut om morgenen og kommer tilbake en gang på ettermiddagen. En av dykkeoperatørene har dog nettopp anskaffet seg en rask båt slik at man kan reise ut litt senere og komme tilbake litt tidligere. Transport fra og til stedet man bor på, to dykk og lunsj er som regel inkludert i prisen man betaler. Ønsker man å dykke på de sørligste dykkestedene så blir man først transportert med buss til fiskelandsbyen Samae San, hvor man tar dykkerbåten ut til dykkestedene. Noen av dykkeoperatørene har også to-dagers turer til Koh Chang, om dette er av interesse så hør med de ulike dykkeoperatørene når de har planlagt neste tur.

Dykkerkurser
PADI, NAUI og IANTD dykkerkurser er tilgjengelige på en rekke språk. Da prisene kan være ganske varierende lønner det seg å sjekke de med flere operatører. Men husk å sjekke at operatøren ikke har gått ned på kvalitet for å tilby de rimeligste dykkerkursene. Mange som føler de har en dykker i magen reiser til Pattaya for å bli dykkeledere da det tilbys kurspakker fra begynnernivå og opp til dykkeleder eller videre til dykkeinstruktør.

Disse kurspakkene kan inneholde alle kursene man behøver, kursmateriale, en utstyrspakke og rom på et gjestehus. I tillegg til sportsdykking er teknisk dykking en ganske stor ting i Pattaya. Det er også et treningssenter for de som ønsker å bli teknikere på dykkerutstyr, kurset man kan ta går under navnet ASSET og er en forholdsvis dyr og lang affære å ta.

Sykehus
Det er tre større sykehus i dette området. To av dem ligger i bykjernen mens det tredje ligger like utenfor, ved hovedveien fra Bangkok til Pattaya. Bangkok Hospital Pattaya ligger ved Sukhumvit Road, Pattaya International Hospital ligger ved Beach Road Soi 4 og Pattaya Memorial Hospital ligger ved Central Road. Trykkammer er lokalisert inne på Bangkok Hospital Pattaya

Lenker til mer informasjon
Wikipedia informasjon – Pattaya
Dykkeoperatører – Pattaya