Er man reiseglad og liker å benytte seg av havet til dykking eller snorkling så er Thailand absolutt et ferieland man bør vurdere. Landets lange og vakre kystlinje tilbyr et bredt spekter av ulike steder som tilbyr noe for enhver, uansett sertifiseringnivå eller hvilken erfaring man måtte ha.
Med over 2000 kilometer kystlinje og hundrevis av spennende øyer er det et enormt tilbud for dykkere på alle nivåer med store grunne rev til rev som plutselig går over til dyp på mange hundre meter og eksepsjonelle vrak, dramatiske granittvegger, huler og tuneller, pinakler dekker av harde koraller og dykking i åpent hav. Spektakulære harde og myke koraller i hopetall og et dyreliv som er svært fruktbart, hvor man finner alt fra fargerike dyr som lever på havets bunn til djevelrokker, haier og pelagiske besøkende som barrakuda, tunfisk og den mektige hvalhaien.
Thailand er unikt i forhold til at det grenser mot de to forskjellige havsonene, Andamanhavet i vest og Thailandgulfen i øst, med sine egne særegenheter og spesielle dyreliv. Mange dykkesteder rundt kysten deler de samme artene, men på andre steder viser terrenget under vann og art samfunnene ulikhetene mellom de to sidene av halvøyas kystlinje.
Dykkesesongene
Været ved Andamanhavet og Thailandgulfen domineres av to motsatte monsuner, som også har en sterk innvirkning på sikten under vann. Den nordøstre monsunen sleper seg gjennom Thailandgulfen fra midten av oktober til midten av desember, og den bringer med seg mye regn og sterke vinder. Noen dykkesteder blir utilgjengelige i disse månedene da de lider av sterke undervannsstrømmer og redusert sikt. I denne perioden bytter turistene, som ved magi, reisemål til vestkysten.
De som velger å tilbringe ferien sin i den thailandske gulfen i dette tidsrommet vil finne nesten tomme strender, med en sol som fra tid til annen lurer seg delvis frem mellom skydekket. Et avvik er at de mest vestlige dykkestedene i Trat provinsen forblir beskyttet slik at man fortsatt kan ha gode dykk på de i denne perioden.
Andamanhavet er beskyttet fra den verste effekten av den nordøstlige monsunen, og dykking samt snorkling er best der fra november til april. Sikten i vannet er normalt fra 5 meter til 30 meter eller mer i denne perioden. Fra mai til oktober rammes denne regionen av den sørvestlige monsunen som fører med seg urolig sjø, sterke undervannsstrømmer og redusert sikt.
På den motsatte kysten, i Thailandgulfen, er forholdene på dykkestedene de beste i denne perioden med lite vind og kun lette regnbyger som forstyrrer stillheten ved strendene og i sjøen. Sikten i vannet kan enkelte ganger bli den samme som den man har i Andamanhavet i denne perioden. Det er alltid dykkesteder på den ene eller andre kysten som er beskyttet nok til at man kan dykke der uansett vær, så om du skulle havne på feil plass er det ingen grunn til å fortvile.
Vanntemperaturen i Thailand er generelt mellom 27 grader Celsius og 31 grader Celsius. En tynn våtdrakt eller en surfedrakt er anbefalt, ikke bare for beskyttelse fra eventuell kulde men også som beskyttelse fra dyrelivet i vannet (det tenkes da på maneter og annet). Dykkesteder som ligger lengre borte fra kysten og er nært dypere vann (som Similanøyene og videre oppover mot Burma Banks), kan av og til rammes av plutselige kaldere strømmer som kan gjøre at vannet blir inntil 10 grader Celsius kaldere. Selv om disse plutselige temperatursvingningene svært ofte er lokale vil mange dykke foretrekke en 3 til 4 millimeter våtdrakt for beskyttelse mot disse.
Dykkeoperatørene
Det er mange dyktige dykkeoperatører både ved Andamanhavet og i Thailandgulfen. PADI og SSI er de største aktørene når det kommer til sertifisering av dykkere både innen sportsdykking og teknisk dykking. Det er også et antall BSAC, CMAS og NAUI dykkeoperatører sammen med IANTD, ANDI og TDI for de som er interessert i teknisk dykking. Begynnerkurser opp til instruktørkurser og spesialiteter som huledykking og undervannsfotografering er tilgjengelig hos flere av dykkeoperatørene.
De fleste større og etablerte dykkeoperatørene vedlikeholder utstyret sitt i henhold til en høy standard, med et godt utvalg av størrelser. Dykkevester (BCD’er), masker, regulatorer og instrumenter er tilgjengelige over alt; men våtdrakter, dykkecomputere og undervannskameraer er det ikke sikkert at man finner like tilgjengelig over alt.
Leie av dykkerutstyr
Når du skal leie dykkerutstyr kan er det viktig for din egen sikkerhet og bekvemmelighet å kontrollere følgende:
Dykkevest (BCD)
– Pass på at dykkevesten er riktig størrelse. Det siste du ønsker er en dykkevest som hindrer din naturlige pusting fordi den er for liten. På den annen side vil du føle at du svømmer ut av dykkevesten om den er for stor.
– Velg en dykkevest av et merke eller stil som du har benyttet tidligere om mulig og sjekk ut hvordan belter, spenner og festeanordninger fungerer.
– Sjekk at det ikke er noen form for lekkasjer.
– Pass på at lavtrykksinflator-festet er strammet tilstrekkelig.
– Pass på at både inflator og deflatorknappene fungerer som de skal og at ikke knappene setter seg fast.
Masken
– Pass på at masken kjennes komfortabel på ansiktet ditt og den ikke lekker.
– Sjekk masken for skader eller revner av enhver type og be om en ny maske om du skulle finne noen.
– Sjekk etter at maskereimen ikke har noen skader eller revner. Det kan hende at dykkeoperatøren vil be deg betale for en ny maske dersom du skulle miste den du har lånt.
– Spør etter en optisk maske om det er påkrevet. Noen av de større dykkeoperatørene har et utvalg av optiske masker for de som måtte benytte seg av briller på land og gjerne ønsker å se godt når de dykker.
Regulatorene
– Sjekk etter at det er forholdsvis lett å puste gjennom begge regulatorene.
– Se etter at munnstykkene på begge regulatorene er i god stand og at det ikke er noen revner i de eller noe annet som gjør at de ikke vil fungere.
– Blås ut luft gjennom regulatorene før de settes mot munnen – i tropene vet man aldri hva som kan ha kravlet inn der for en høneblund.
– Sjekk etter at luftmåleren fungerer som den skal og at pilen ikke har satt seg fast på noen som helst måte.
Svømmeføttene og dykkersko
– Pass på at de er i riktig størrelse; er de for små kan resultatet bli vonde kramper og er de for store kan man risikere at de faller av.