Dykkersyke (trykkfallsyke) inntreffer når gassbobler blir fanget inne i kroppen på en dykker. Symptomene kan inkludere muskel og leddsmerter, hudutslett og i mer seriøse tilfeller nevrologiske problemer i tillegg til lammelse.

Når symptomene først oppstår kan de ofte være svært lette i begynnelsen for så å bli verre over tid, og de kan oppstå alt fra noen minutter frem til rundt 48 timer etter at dykket er avsluttet. Heldigvis er dykkersyke veldig sjeldent og kun en svært liten andel av verdens dykkere behøver behandling hvert år. Selv om dette rammer veldig få personer er det viktig å ha i mente at da det rammer noen kan det også ramme deg. Det er derfor viktig at man gjør hva man kan for å forhindre at det skjer gjennom og ikke dykke om man ikke føler seg opplagt til det, planlegge dykkene sammen med sin partner eller instruktør, overholde reglene og tidsbegrensningene man har lært gjennom kurs også videre.

Det er viktig å tenke på at dykkersyke kan være svært vanskelig og diagnostisere, da symptomene dykkersyken gir i mange tilfeller er de samme som ved andre medisinske problemer som ikke krever behandling i trykkammer. Derfor er det viktig at en dykker som får symptomer eller føler på seg at noe er galt oppsøker et sykehus for å få en komplett sjekk og eventuelt få utelukket at man har fått dykkersyke. Når man oppsøker et sykehus er det viktig at man gir legen beskjed om at man har dykket og at det er årsaken til at man er urolig. Dette da mange leger ikke er spesialister på skader som kan oppstå under dykking, og det gir dem da en anledning til å konsultere spesialister.

dykking og helse

Om en dykker har fått konstatert at lidelsen er dykkersyke er det nødvendig å puste oksygen under trykk i et trykkammer. Dette hjelper for å bryte ned gassboblene som er fanget i kroppen. Tiden man må være i trykkammeret varierer fra 2 til 5 timer, og i enkelte tilfeller lengre dersom symptomene er sterke. I gjennomsnitt må en dykker ha to behandlinger i et trykkammer før symptomene er helt borte.

Dykkersyke kan være ekstremt kostbart å behandle, med en gjennomsnittlig kostnad på 220000 thailandske baht per dykker. I de fleste tilfellene vil man som dykker ha en egen forsikring som dekker dette eller kunne benytte seg av den generelle reiseforsikringen. Dessverre er det fortsatt slik at noen forsikringsselskaper mener at dykking medfører en høy risiko, og derfor dekker de ikke skader som følger av dykking. Dette er noe som mange dykkere først får vite etter at skaden er skjedd. Det anbefales derfor at man sjekker reiseforsikringen man har for å se hvilke begrensninger den eventuelt gir. Skulle den så store begrensninger at man ikke bør ta sjansen på å dykke med den alene så kan man kjøpe en egen dykkeforsikring.

En rekke medisinske problemer er uforenelig med dykking. Det er derfor viktig å undersøke om det medisinske problemet man selv har setter en stopper for eventuell dykking eller om det går greit. Husk ellers at selv om man benytter seg av medisiner for et medisinsk problem på land som ikke gir bivirkninger, så er det fullt mulig at bivirkninger oppstår under trykk så man må ikke dykke før man har fått sjekket ut medisinen man tar med en kyndig person. En dykker med medisinske problemer setter ikke bare seg selv i fare om man ikke sjekker etter om det er greit å dykke men kan også sette sin partner i fare.

Det er påkrevd å svare sannferdig på alle medisinske spørsmål når man skal dykke og bli klarert av en lege om det skulle være noen som helst tvil. Som en enkel rettledning så bør man iallfall konsultere med en lege om man har disse medisinske problemene og ønsker å dykke:

  • Astma
  • Høyt blodtrykk
  • Epilepsi
  • Kroniske øreproblemer
  • Hjerteproblemer
  • Magetarmsproblemer
  • Historie for lungeskader eller problemer

Benytter man seg av medisiner er det som tidligere nevnt også viktig at man får disse klarert av en lege. Det kan som tidligere nevnt være ekstremt farlig å dykke med en medisin som ikke gir bieffekter på land, da den under trykk kan oppføre seg helt annerledes. En lege vil muligens kunne endre medisineringen til en annen som man vet ikke har bieffekter under trykk, men skulle ikke det være mulig så er det viktig at man avstår fra å dykke.

Dykkeforsikring

Dykking er en svært sikker aktivitet, men som med nesten alt annet i livet så kan ting gå galt. På samme måte som en skiløper kan brekke et ben, eller en feriereisende kan bli syk så kan også en dykker oppleve å få noen problemer.

Skulle man oppleve å få problemer grunnet dykking når man er i utlandet så kan regningen for behandlingen man har fått ofte beløpe seg til langt mer enn det en privatperson har anledning til å betale. Det stemmer at mange generelle reiseforsikringer ofte dekker også dykkeaktiviteter, men dette er ofte modifiseringer av mer generelle aktiviteter og er ikke laget spesielt for å dekke en aktivitet som dykking.

Som dykker ble man oft fanget inn i denne fantastiske sporten da den gir rom for utfordringer og utforsking, så det kan gi mening å sammen med de spesielle kursene og utstyret man anskaffer seg å få med seg en forsikring som er spesielt utformet for denne aktiviteten.

Vel ansette forsikringsselskaper med dykking som fagfelt tilbyr forsikringer for alle nivåer og i alle de delene av verden man ønsker å dykke. Forsikringsselskaper som ofte forsikrer de mange tusen profesjonelle dykkerne vil også ofte være sikre på at de tilbyr forsikringer til den generelle dykkeren som er av topp kvalitet. Disse forsikringsselskapene oppdaterer også ofte sine vilkår for å følge med de siste trendene innen reiseliv og dykking.

Om man velger å anskaffe seg en forsikring for dykking så er det viktig at man ikke ser seg blind på den laveste prisen. Se heller etter hva forsikringen du ønsker deg faktisk dekker. Les vilkårene nøye. Sjekk etter hvilken begrensning den setter for dyp, varighet også videre. Om mulig er det også fint å sjekke etter på Internett eller via andre kilder hva andre har av erfaringer med den spesielle forsikringen eller forsikringsselskapet. Et forsikringsselskap som har vært i bransjen i flere år er ofte et godt valg.

Alle dykkere håper at ikke noe vil skje med dem på deres dykk så ingen av dem ønsker å benytte penger på en forsikring som er god nok. Men fakta er at ting kan skje også når man dykker og at man passer på at man enten har en god generell reiseforsikring som dekker dykking eller en spesialisert dykkeforsikring, gjør at du får topp behandling og førsteklasses betjening om ulykken skulle være ute.

Førstehjelpskurs

Uansett om man er dykker eller ikke så anbefales det at man har tatt et førstehjelpskurs. Og når man først har tatt førstehjelpskurset så anbefales det at man holder det ved like. Det kan gjøres ved å ta et oppfriskningskurs hvert år eller hvert andre år. Da får man frisket opp grunnkunnskapene samt at man blir oppdatert på eventuelle endringer innen førstehjelp.

Man kan ta førstehjelpskurs hos mange organisasjoner i lokalsamfunnet, blant annet har Røde Kors kurs over hele verden. Men man kan også ta et førstehjelpskurs på en dykkerskole, og det kan tas enten man er dykker eller ikke.

Nedenfor er det et bilde av en plansje som er greit å følge dersom man skulle komme opp i en situasjon hvor det er nødvendig å gi førstehjelp:

helse og dykking